12 Mart 2013 Salı

Argo (Operasyon:Argo) 2012

Argo, bu senenin en iddialı filmlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu iddiasını “En İyi Film” kategorisinde aldığı Oscar ödülüyle de kanıtlamış bulunuyor. 85. Akademi Ödülleri’nde 7 dalda Oscar adayı olan film; en iyi film, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi film kurgusu kategorilerinden heykelciği kucaklayarak ayrıldı. En iyi film ödülünün siyasi sebeplerden dolayı verildiği iddialarını bir kenara bırakırsak, Argo size heyecan dolu bir hikâyenin kapılarını aralıyor.


Filmin başrol oyuncusu Ben Affleck’i aynı zamanda yönetmen koltuğunda da görüyoruz ve de iyi ki görüyoruz. Gone Baby Gone ve The Town’dan sonra 3. yönetmenlik deneyimini Argo ile yaşayan Affleck yönetmen koltuğunun hakkını verdiğini film boyunca hissettiriyor biz seyircilere. Filmin yapımcıları arasında George Clooney’in de olması film için olan beklentimizi ister istemez arttırıyor.

Filme gelince, film 1979 yılında İran Devrimi esnasında rehin alınan 6 ABD’li diplomatın başarılı CIA ajanı Tony Mendez tarafından İran’dan kaçırılışını anlatıyor. Hollywood filmlerinin çoğunda gördüğümüz güçlü Amerika propagandası bu filmde de zaman zaman karşımıza çıkıyor fakat Affleck’in olayları anlatırken hem İran hem de Amerika tarafından objektif olma çabasını hissediyoruz.

Film ile ilgili paylaşmaya değer birkaç enteresan bilgi de var. Bunlardan ilki, filmi izlerken çarşı sahnesinde dikkat ederseniz Türk oyunculardan “Muhammed Cangören”i görebilirsiniz. Bir diğer detay ise filmin senaristi Chris Terrio senaryoyu yazarken 1999’da yayınlanan “Master in Disguise” adlı kitaptan esinlenerek yazmıştır. Antonio Mendez imzalı kitapta Mendez ajanlık hayatı boyunca yaşadığı deneyimleri anlatıyor.

Hikâyesini gerçek bir CIA ajanının yaşadıklarından alan ve ülkemizde 30 Kasım 2012’de vizyona giren Argo henüz izleme fırsatı bulayanlar için hala vizyonda. Bu yılın en iyi, güçlü ve izlenilmeye değer bir Amerikan yapımı olan Argo, henüz izlememiş olanların izlenecekler listesinde yerini almalı diyorum.

Film hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için tıklayınız:  IMDB


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder