25 Nisan 2013 Perşembe

Beauty and the Beast (Güzel ve Çirkin) 1991


Uzun zamandır izleme listemde bekleyen bu filmi bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine filmi listemin en başına aldım ve hemen bugün sıcağı sıcağına vakit kaybetmeden izledim. IMDB 250 listesinde 8.0 puanla 230. sırada yer alan bu 1991 yapım bu müzikal animasyon sizlere klasik ama heyecan dolu bir Walt Disney macerası yaşatmayı amaçlıyor.

 Film, Fransız romancı Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont'un, film ile aynı adı taşıyan masalından uyarlanmıştır. Bencil ve acımasız olan prens bir gün kapısına gelen yardıma muhtaç ama bir o kadar da çirkin olan yaşlı kadına yardım etmiyor. Bu yaşlı kadının laneti bu yakışıklı prensi yüzüne bakılmayacak çirkinlikte bir canavara çeviriyor ve asıl hikâye buradan sonra başlıyor. Her ne kadar canavara dönüşmüş olsa da filmde bir prens olur da hiç güzel bir kız olmaz mı? Filmin diğer kahramanı Belle, kasabanın en güzel kızıdır. Kitap okumayı çok seven ve çılgın bir mucit olan babası Maurice ile yaşayan Belle’nın bir gün yolu “the beast” ile kesişir. Seyirciye “gerçek aşk”ı tüm masumiyetiyle çocuksu bir anlatımla sunan filmin asıl vurgulamak istediği ise sevmek için dış güzelliğin o kadar da önemli olmadığı fikri.

Filmin bu kadar popüler ve başyapıt olmasını sağlayan yönü ise hikâyesinin dışında filme en büyük katkıyı yapan müzikleridir. Müziklerin hikâyeye gayet başarılı bir şekilde oturtulduğunu düşünüyorum. Ama birkaç yerde (Belle’nın bize tanıştırıldığı ve şatoda tek başına yemek yiyeceği sahnelerde) müziklerin çok uzatıldığı ve abartıldığı hissine kapıldım. Eğer siz de filmin girişinde böyle hissederseniz filme devam etmek istemeyebilirsiniz ama sakın bırakmayın ve sonuna kadar izleyin derim. Zira film sonlara da doğru açılıyor ve çıtayı yükseltiyor. Müziklerinden bahsetmişken filme adını veren “Beauty and the Beast” adlı parçayı Celine Dion’un seslendirdiğini söylemeden geçersem olmaz. 

Film hakkında bahsetmeden geçemeyeceğim nokta ise şato içindeki sihirli nesnelerin ta kendisi. Şamdan, saat, çaydanlık ve daha bir çoğu… Hepsi o kadar eğlenceli ve yaratıcı şekilde karakterize edilmişleri ki izlerken çok keyif alacağınızı düşünüyorum. Hatta filmin bittiğinde keşke sadece onların olduğu bir animasyon film ya da çizgi film olsa da izlesek diye düşünmeden geçemedim
.
Beauty and the Beast gösterime girdiği sene birçok ödülün de sahibi oldu. En iyi Film dalında Oscar’a aday olan ilk animasyon filmi olduğunu da not düşmek gerek. Toplamda 6 kategoride adaylığı bulunan film En İyi Film Müziği ve En İyi Özgün Şarkı kategorilerinde Oscar kazanmıştır. 

Geçtiğim sene 3D versiyonu ile Türkiye’de de gösterime giren filmi 7’den 70’e herkese hitap edecek bir animasyon olarak görmesem de bir klasik olan bu filmi tüm sinemaseverlerin izlemesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle 1991’dan bu yana son 22 yılda animasyon sinema sektörünün nerelere geldiğini gözlemlemek ve kıyaslama yapabilmek için. Keyifli seyirler.

Film hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için tıklayınız: IMDB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder