18 Nisan 2013 Perşembe

Carnage (Acımasız Tanrı) 2011



Kadrosunu Oscarlı oyuncular Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz ve John C. Reilly’in oluşturduğu Carnage son zamanlarda izlediğim alışılmışın dışındaki senaryosu ile en ilginç film olabilir. Filmin oyuncu kadrosunu gördüğünüzde üstüne bir de bu kadroyu başarılı yönetmen Roman Polanski’nin yönettiğini öğrendiğinizde filmden iyi bir şeyler beklemeye başlıyorsunuz.

Film iki çocuğun parkta kavga etmesiyle başlıyor. Kameranın açısı uzaktan olduğu için kavga nasıl başlıyor, neden başlıyor anlayamıyoruz. O yüzden daha ilk dakikalardan ne oluyor sorusu aklımızı meşgul etmeye başlıyor. Daha sonraki sahnede, bu iki çocuğun ebeveynlerinin kavga meselesini çözmek için bir araya geldiğini görüyoruz ve filmin geri kalanı bu iki ebeveyn arasında bir evde hatta nerdeyse tek bir odada devam ediyor. Böyle anlatınca sıkıcı gibi durmuş olabilir ama aslında ilginçlik de burada başlıyor. Senaryonun nasıl oluyor da sizi o odada 1 saatten uzun süre tutacağını merak etmeye başlıyorsunuz ve gözünüzü ayırmadan izliyorsunuz. En azından ben öyle yaptım, sizin de yapacağınızı düşünüyorum.

Filmi izlerken bir an tiyatro izliyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Bunda da yanılmıyorsunuz. Çünkü bu filmin senaryosu bir tiyatro oyunundan uyarlanmış. Ülkemizde de Devlet Tiyatrolarında “Vahşet Tanrısı” adıyla sahnelendi. Belki aranızda tiyatro oyununu izleyenler de vardır. Ben izlemediğim için film ile tiyatro ne denli aynı ya da farklı herhangi bir yorum yapamayacağım maalesef. 

Film 80 dakikalık süreye çok şey sığdırmış. Karakterlerin psikolojilerindeki değişim bana göre başarılı oyunculuklarla seyirciye çok iyi aktarılmış. Bunda elbette başarılı senaryonun ve yönetmenin de etkisi göz ardı edilemez. 


Filmin afişinin güzelliğine değinmeden geçemeyeceğim. Afiş aslında filmle ilgili tüm olayı o kadar güzel özetliyor ki… Filmi izlemeyenler için daha fazla detay vermek istemiyorum. Filmi izleyip afişini görmeyenler veya dikkat etmeyenler için buraya ekliyorum ve tekrar bakmanızı rica ediyorum. Filmi izlemeyenler de afişi bir de izledikten sonraki gözle mutlaka baksınlar. 




Filmin 2012 yılındaki “Golden Globe” ödüllerinde iki de adaylığı var. Jodie Foster ve Kate Winslet’in  Komedi veya Müzikal’de En İyi Kadın Oyuncu dalında adaylığı maalesef ödül getirmedi. 

Ülkemizde maalesef fazla ses getirmeyen film vizyondayken hak ettiği değeri bulamadı. Güzel bir hafta sonunda kahvaltının arkasından izlenebilecek ve sizi zaman zaman gülümsetip zaman zaman kaşlarınızı çatarak izlemenize sebep olacak ama en sonunda iyi bir film izlemenin mutluluğunu verecek bir film. Şimdiden keyifli seyirler.

Film hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için tıklayınız:  IMDB

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder